Népszerű anyagok és textúrák

Népszerű anyagok és textúrák

Milyen anyagokból készülhetnek szőnyegek, melyek a legnépszerűbbek? Milyen mintákat és textúrákat választhatunk? Cikkünkből megismerheti a szőnyeggyártás során leggyakrabban használt anyagokat és mintákat!

Anyagok

 

Gyapjú

A gyapjú az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag, jelentősége elsősorban a ruházkodásban és a lakástextíliák (szőnyegek, bútorkárpit-anyagok) körében kiemelkedő. Népszerűsége a kiváló melegtartó képességének, a puhaságának, a rugalmasságának és a kellemes tapintásának köszönhető. Kiváltképp ajánlott a természetes anyagok kedvelőinek. Nyúlékonyságra és rugalmasságra való hajlama miatt gyakran keverik poliészterrel, poliakrillal vagy poliamiddal.

Vinyl

A Vinyl anyaga PVC, ám a linóleumtól sokkal keményebb, esztétikailag és minőségileg pedig kiemelkedőbb. Szerkezete négyrétegű, az alapréteg feladata a stabilitás biztosítása, melyre a fotóréteg kerül, s amely a vinyl burkolat mintázatát adja. Erre teszik a PVC védőréteget, majd egy rugalmas, elasztikus felületi védőréteg teszi megbízhatóvá és sokáig ellenállóvá a felületet.

Poliamid

Napjainkban egyre kedveltebb szőnyegpadló anyag a poliamid. A poliamid hőszigetelési képessége az előállítástól függ, a nedvszívása kissé gyenge, emiatt erősen töltődik. A kopásállósága és szakítószilárdsága jó, nagyon rugalmas, kevésbé gyűrődő anyag. Az előállítás típusától függően a szálak a magas fényűtől egészen a mattig, a finomtól pedig a merevig bármilyenek lehetnek.

Filc

A filc az egyik legnépszerűbb anyag, mivel rengeteg színben elérhető, ráadásul nagyon könnyű vele dolgozni. Kopásállóságának és strapabírásának köszönhetően ellenáll a nagy igénybevételnek, nem bomlik és hosszú távon jelent megbízható minőséget. A mintázatának csupán a képzelet szabhat határokat.

PVC

PVC, más néven linóleum. A melegburkolatok közé tartozik, vízálló, hőszigetelő, zajelnyelő képessége és magas kopásállósága miatt manapság egyre többen választják. Két legfontosabb tulajdonsága a tartósság és természetesség. Előnye, hogy kizárólag környezetbarát anyagokból készül: lenolajból, fa- és parafa­lisztből, stb., ezzel biztosítva a fenntarthatóságot és a zöld szemléletmódot.

 

Minták

 

Egyszínű

Van, amikor az egyszínű a nagyszerű: az egyszerű alapszínek feldobhatják és harmonikussá tehetik a környezetet. Érdemes az egyes szobáknak (konyha, előtér, folyosó, stb.) megfelelően más-más alapszíneket választani. A sötét és világos tónusok váltakozása játékossá és vidámmá teszi a helyiségeket.

Mozaik mintás

A mozaik minták játékosak és örökérvényűek: egyedi hatásának köszönhetően jó választás gyermekszobákba, valamint díszes és látványos termekbe. Olyan „jolly joker” mintázat, amely jól mutat bármilyen környezetben.

Fa

A fa mintázat természethű megjelenést kölcsönöz bármilyen szoba számára. Igen népszerű minta, mivel természetességének köszönhetően nyugalmat áraszt. Több színben és tónusban elérhető, ezért bármilyen színvilághoz jól illeszkedik.

Márvány

A márvány az előkelőség és a letisztultság jelképe. Nem csoda, hiszen roppant elegánssá és fennköltté képes tenni a környezetet. Népszerű választás ceremónia és dísztermek esetében.

Egyedi minták

Vannak, akik inkább a harsány és dinamikusnak ható mintázat mellett döntenek, de akadnak olyanok is, akik a visszafogott és letisztult mintákat keresik. Elképzeléseinknek megfelelően különböző minták közül válogathatunk. Az egyedi minták esetében igen népszerűek a beton, a dombornyomásos fa, valamint a geometriai formák.

Megosztás

Kezdjen el írni, majd nyomjon Enter-t

Kosár