5 + 1 Tény és érdekesség a lépcsőszőnyegekről

5 + 1 Tény és érdekesség a lépcsőszőnyegekről

Most felsorolunk 5 + 1 olyan tényt és érdekességet, amit eddig nem is gondolt volna a lépcsőszőnyegekről: különleges és egyedi megoldások, jól bevált “receptek” és alkalmazások. Olvasson tovább!

1. A lépcsőszőnyeg térhódítása

Az első lépcsőszőnyegeket a XVI. századi fellendült kereskedelemnek köszönhetjük. Az európai országokban először csak a jómódú polgárok ismerték, de hamar teret hódított a társadalom különböző berkeiben. A megrendelések száma az 50-es években óriási volt, így a nagyobb (főleg európai) városokban korszerű szőnyegkészítő műhelyeket alakítottak ki.

2. Cara Delevingne is lépcsőszőnyeggel dobta fel a házát

Cara Delevingne, a Valerian sztárja minden helyiséget más-más téma alapján rendezett be a házában, de mindenütt van valami növényi vagy állati motívum. Például az itt-ott megjelenő, kócsagos tapéta, a rengeteg virág, de a leghivalkodóbb – és egyben leghatásosabb ékessége – megoldás a lakásában nem más, mint a leopárd mintás lépcsőszőnyeg!

3. Célszerű szakemberre bízni

Lépcsőszőnyeg vásárlása, felhelyeztetése esetén érdemes feltérképezni a kínálatot és a piaci lehetőségeket. Ebben szakemberek és szakoldalak egyaránt segítséget tudnak nyújtani. Mivel a lépcső balesetveszélyes lehet, ezért a felületek ragasztását és rögzítését minden esetben egy alapos tervezési fázis előz meg, amelyet érdemes szakember(ek) bevonásával végezni.

4. Ahány anyag, annyi hatás

A lépcső, mint szinteket elválasztó és összekötő szerkezet meghatározza funkcionálisan és megjelenésében is a tereket. Éppen ezért fontos, hogy a berendezés stílusához igazítsuk az anyagot, a textúrát. Egy lépcsőszőnyeg anyagválasztása során – bármelyik változatról is legyen szó – fontos a jó kopásállóság és a csúszásmentesség. Legalkalmasabbak a közületek számára gyártott szőnyegpadlók, a magas kopásállóságuknak, a jó takaríthatóságuknak és a szín- és mintaválasztékuknak köszönhetően.

5. Hollywood-i életérzés

Az első lépcsőszőnyegek hol máshol, mint a filmsztárok által lakott Hollywoodban jelentek meg, óriási lázba hozva ezzel az enteriőröket. A lépcsőszőnyeg olyan neves események legfontosabb kelléke lett, mint az Oscar gála, ahol mára-már a vörös szőnyeg alapozza meg az esemény előkelő hangulatát. De nem kell egészen az Egyesült Államokig mennünk, itthon az Országházban és az Operában is ilyen módon szőnyegezik fel a lépcsőket.

+1 Kényelem magasfokon

Nos, a legfontosabb tény a lépcsőszőnyegekről nem más, mint azok kellemessége. Nem csupán esztétikailag képes meghatározni egy belső tér hangulatát, de a mindennapos fel-le lépcsőzés élményét is sokkal kellemesebbé teszik. A talp számára nyugtatóan hat a puha, vagy éppen keményebb borítás: ezzel a lépcsők anyagát és a talpunkat is megkímélhetjük.

 

Illusztráció: Bank of China – Lépcsőszőnyegezés

Megosztás

Kezdjen el írni, majd nyomjon Enter-t

Kosár