Szavak helyett tettek: Tippek a fenntartható és tudatos burkolatválasztáshoz

Szavak helyett tettek: Tippek a fenntartható és tudatos burkolatválasztáshoz

Az éghajlatváltozás hatásai egyre erőteljesebben vannak jelen életünkben. Már nem csak a környezetvédő szervek hívják fel a figyelmet a vállalati és egyéni felelősségre: az ENSZ azonnali cselekvésre buzdít az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.

Mit tehetünk azért, hogy burkolataink is a környezettudatosság jegyében, hosszú távon szolgáljanak bennünket? Erre hozunk most konkrét lépéseket, tanácsokat.

1. Válasszunk minőségi gyártót!

Az általunk választott anyag feltétlenül legyen tartós, és alkalmas az adott felhasználáshoz. Vizsgáljuk meg a tervezett igénybevételt, kérjük szakember segítségét a döntésben!

Szintén fontos szempont, hogy a termék káros anyagoktól, allergénektől mentes legyen. Megkönnyíti a választást, ha minősített gyártótól vásárolunk – például a VORWERK termékek hátoldalai PVC és bitumen mentesek, a BOLON szövött vinilburkolatai pedig 100%-ban nehézfém és ftalát mentesek.

2. Csökkentsük a CO2 lábnyomot!

Lehetőség szerint közeli forrásból vásároljunk, vagy helyben készíttessük a burkolatot lapanyagból, így csökkentve a környezeti terhelést. Az UNIKET kizárólag európai gyártók termékeit forgalmazza, melyről weboldalunkon még többet megtudhat!

3. Döntsünk az újrahasznosítás mellett!

Egyre több gyártó ismeri fel az újrahasznosítás fontosságát, mely nemcsak a bontott burkolatok visszaforgatására, de a textilgyártás közben keletkező hulladékanyagokra is vonatkozik. A svéd BOLON 2022-ben minden eddiginél több, 1130 tonna újrahasznosított anyagot használt fel padlóiban – nemcsak egy-egy környezettudatos kollekció erejéig, hanem minden egyes termékbe beépítve azokat.

Ráadásul már a gyártósorok működtetésénél is megújuló energiaforrásokat (például geotermikus hőcserét) alkalmaznak.

4. Tervezzünk felelősen!

Akár szakemberrel közösen tervezünk, akár önállóan, törekedjük az időtálló dizájnra! Vizsgáljuk meg, hogy a kialakított terek funkcionálisan működőképesek, szükség szerint könnyen alakíthatók legyenek!

A tervezés során alaposan, a gyártási méreteket és egységeket figyelembevéve kalkuláljuk ki a szükséges mennyiségeket, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Gondoljuk át előre, hogy a maradék anyagot hol és hogyan tudjuk majd kreatívan felhasználni!

5. Óvjuk a burkolatot!

Egy kis odafigyeléssel akár évtizedekkel meghosszabbíthatjuk a termékek élettartamát. Használjuk és ápoljuk a burkolatot a gyártó előírásainak megfelelően, különös tekintettel a tisztítószerekre! Nyugodtan kérjünk a választáshoz iránymutatást, segítséget – bizonyos gyártók, mint például a Solution Glöckner, már kifejezetten erre szakosodott termékpalettával rendelkeznek.

Nagyon sokat tehetünk azzal is, ha a bejáratokhoz szennyfogó rendszert alakítunk ki – ezt  érdemes már a tervezés kezdetén végiggondolni.

Amennyiben pedig a burkolat cseréje mellett döntünk, gondoskodjunk a gyártóhoz történő visszajuttatásról, hogy az újrahasznosítás a lehető legszakszerűbb módon történhessen!

Megosztás

Kezdjen el írni, majd nyomjon Enter-t

Kosár